Reportage CD voorstelling “De tijd is nu” van Amaryllis Temmerman op Trendiez

tv id: Amaryllis Temmerman stelt nieuwe cd voor: “De tijd is nu”

Reportage CD voorstelling “De tijd is nu” van Amaryllis Temmerman op R-TV: klik HIER

 

Een kort interview met Amaryllis over haar nieuwe cd

 

We kennen je als actrice en presentatrice, vanwaar ineens die cd?
Ineens is veel gezegd. Het idee om een nieuwe cd uit te brengen, is al 4 jaar geleden ontstaan. Toen had ik juist “Expo 58” uitgebracht met allemaal hits van de jaren 50, vertaald naar het Nederlands. Daar heb ik veel mee kunnen optreden en de cd heeft ook goed verkocht. En toen is het idee gekomen om een jazz-getinte, akoestische cd te maken à la Norah Jones of Katie Melua, maar dan in het Nederlands.

 

Waarom wil je in deze crisistijden een cd maken?
Zeker niet om er veel geld mee te verdienen, want dat kan je tegenwoordig toch niet meer, maar wel als visitekaartje naar de lage landen toe; wie is nu eigenlijk Amaryllis Temmerman.

 

Hoe is de cd tot stand gekomen?
Mijn manager Wim Schuer heeft me overtuigd om toch die cd te maken. “Je gaat je hele leven spijt hebben als je nu niet doorzet en niet 100% voor die cd gaat!” Hij wist zelf nochtans dat het niet gemakkelijk ging zijn met de steeds afnemende cd verkoop, en toch heeft hij me over de streep getrokken en zijn we er samen voor gegaan.

 

Waarom de titel, “DE TIJD IS NU”?
De titel heeft iets positiefs. Het is NU dat je ’t moet doen. Niet in het verleden, niet in de toekomst.
De Ierse singer-songwriter Roisin Murphy heeft me ook wel geïnspireerd met haar “The time is now”.
En ik moet eerlijk bekennen, ik heb altijd al een soort van haat-liefde verhouding gehad met “tijd”. Het is ook zo abstract… tijd kan je niet vatten.
Sommige mensen hebben altijd tijd teveel, en anderen zoals ik, hebben altijd tijd tekort. Vroeger en later is voor iedereen anders. Maar “nu” is wel voor iedereen hetzelfde. Alhoewel, vanaf het moment dat je “de tijd is nu” zegt, is het ook alweer voorbij.
Tijd kan je niet vatten, maar ik hoop wel dat ik een aantal sferen en gevoelens heb kunnen vastleggen op de cd.

 

Voor wie is de cd bedoeld?
Laat ik het zo stellen: eigenlijk voor iedereen die houdt van eigentijdse, eigen-aardige liedjes in een eigen-taals jasje. Soms wat tegen de mainstream van deze tijd maar altijd met emotie, én met een verhaal. 

 

Waarom Nederlandstalige liedjes?
Je zou het misschien niet altijd zeggen, maar Vlaanderen houdt van zijn eigen taal!
Vele artiesten zweren bij Engelstalige songs, omdat het zogezegd allemaal veel vlotter klinkt. En daardoor staan vele mensen minder stil bij de inhoud. Maar volgens mij kan je in je eigen moedertaal alles toch nog iets beter uitdrukken. Velen vinden het Vlaams stroef en stijf, maar daardoor is het voor mij juist een uitdaging om een rijk kleurenpalet aan woorden te vinden. Je eigen taal raakt je toch nog altijd iets meer, tenminste als het goed verwoord is.

 

Wat is zelf je favoriete nummer?
Wees gegroet. Ik hou van het mysterie in de tekst, de melancholie in de melodie en het zuiderse temperament in het ritme.

 

Wat hoop je met de cd te bereiken?
Ik hoop gewoon rustig verder te kunnen doen met wat ik al jaren bezig ben.
En dat is…mensen op de één of andere manier ontroeren. Door liedjes te zingen. Veel op te treden. Liefst in het Nederlands. Dat is en blijft een passie die in mijn buik zit.

 

Wanneer komt de cd uit?
Zondag 7 oktober 2012 om 11u30

 

Wat is de volgende single? Waarom?
Sta me bij. Het is het openingsnummer van de cd en past volledig bij een nieuw seizoen en een nieuw album met als titel “De tijd is nu”.

 

Weetjes over Amaryllis en de cd

  • Ze is een romantische ziel, een verstrooide dromer met het hart op de juiste plaats en heel positief ingesteld. Ze heeft wel 1 grote negatieve eigenschap: ze denkt dat ze altijd tijd genoeg heeft. En daarom komt ze ook overal te laat!
  • Als kind al had ze al een levende fantasie. Haar vader (Eddy Temmerman) was vroeger radiopresentator op Studio Brussel. Toen hij thuis vertrok en daarna plots op de radio te horen was, vond ze het dan ook logisch dat hij een drankje nam om zich te verkleinen, anders ging hij nooit in die radio passen.
  • 8 jaar geleden heeft ze deelgenomen aan Eurosong 2004 met een nogal eigenzinnig liedje over Alzheimer: “God in alle eenvoud”. Totaal geen Eurosongnummer, maar het bleek wel voor heel veel mensen herkenbaar te zijn.
  • Het platgetreden pad is niks voor haar: “Mensen plaatsen je graag in een hokje met een duidelijk label, waarop dan netjes staat wie je bent en waar je naartoe wil. Ik ben altijd iemand geweest die niet op het pad wil lopen, maar net ernaast.”
  • Amaryllis heeft zichzelf begeleid op piano voor het liedje “Denken”. Ze heeft deze song in gedachten opgedragen aan een bijzonder iemand.
  • Producer Tom Vanstiphout heeft speciaal voor de opnames van “Miljoenen Dingen” een basgitaar gekocht én dus ook bas gespeeld…
  • Amaryllis was verzot op de bonte verzameling gitaren van Tom. Ze kon ademloos in zijn studio zitten kijken hoe hij elke gitaar één voor één uitprobeerde om de juiste klank te vinden voor elk van de songs. De dobrogitaar werd de rode draad op de cd. Die vonden ze allebei zo mooi melancholisch klinken.
  • Sylvie Flamand heeft speciaal op e-bay een polaroid fototoestel gekocht, om voor de originele lay out van de cd te kunnen zorgen.
  • Dankzij haar broer Bert, heeft Amaryllis nu al 3 mooie videoclips op haar naam staan. Ze had allang samen met hem een familiebedrijfje opgericht, als hij niet hetzelfde probleem had als zij; een haat-liefde verhouding met tijd!
  • De videoclip van “Taxi” en “Miljoenen Dingen” werden geregisseerd door haar vriend Koen de Jongh. Ze heeft heel goeie herinneringen aan de opnames van de videoclip voor “Taxi”, want zo hebben ze elkaar leren kennen.

 

Het verhaal achter de cd

 1. STA ME BIJ (tekst en muziek: Johan de Kort)
Een echt openingsnummer. De manier hoe Tom Vanstiphout dit lied heeft gearrangeerd, is fenomenaal. Hij kan als geen ander je muzikaal bij je nekvel vastgrijpen, zodat je haren recht blijven staan tot lang na het nummer voorbij is.
Voor sommigen zal de tekst misschien wat grof zijn, maar het gaat over iemand die verteerd wordt door liefdesverdriet, en daardoor sarcastisch reageert. Het enige doel is die persoon waarvan zij/hij houdt terug te krijgen, en daarom is het leed van de wereld nu even iets minder belangrijk.

 

2. MILJOENEN DINGEN (tekst en muziek: Johan de Kort)
Toen Johan me de demo liet horen van deze song, dacht ik: “Verdomme, had ik dit maar geschreven!” Zo’n goeie song, zo’n sprekende tekst. Een opgewekt, zomers nummer, dat zelfs genomineerd is geweest als beste Nederlandstalige lied voor Zomerhit 2012 op Radio2.

En opeens wist ik ook welke richting ik uit wou met deze cd.

Het leven draait om bewuste keuzes maken. Prioriteiten leggen. Wij leven in een maatschappij die ons enorm veel keuzes geeft. Maar het is niet altijd even gemakkelijk als individu om te kiezen omdat je met zoveel dingen moet rekening houden.
Neem nu een heel simpel voorbeeld: je gaat naar de supermarkt en je ziet 10 verschillende confituurpotten staan met allemaal rode vruchten. De één is goedkoper, maar in de andere zitten meer vruchten. Nog een ander is een grotere pot voor dezelfde prijs. Nog een ander krijg je er 2 voor de prijs van één…welke ga je nemen?
Ik sla soms tilt als er teveel keuzes op me afkomen en ik moet meteen beslissen. Meestal wil ik dan al die dingen tegelijkertijd doen, en dan komt er niets van in huis! Een lied echt op mijn lijf geschreven dus.

 

3. OVERKANT (tekst en muziek: Johan de Kort)
Ik herinner me nog toen ik dit liedje juist had ingezongen in de studio van Tom Vanstiphout. Tom bleef het maar opnieuw en opnieuw beluisteren. “Er ontbreekt nog iets”, zei hij. En toen nam hij opeens een mandoline uit zijn indrukwekkende verzameling van gitaren. Ik weet nog dat ik zei: “Tom, da’s toch om te lachen he? We gaan er toch geen Griekse sirtaki van maken?” Maar het resultaat was verbluffend. Het nummer kreeg opeens een multiculturele tint, cultuur overstijgend zelfs. De overkant van de rivier was niet meer alleen de linkeroever van de Schelde, maar het kon evengoed ergens aan de Oeral zijn, stromend door Rusland en Kazachstan.

 

4. BETTE DAVIS (vertaling: Amaryllis Temmerman)
Bette Davis is een actrice die ondertussen al een tijdje gestorven is, maar toch eeuwig jong blijft, niet alleen door alle films waarin ze heeft gespeeld, maar ook mede dankzij een hit van Kim Carnes in de jaren 80. Er was iets met haar ogen… en dat inspireerde me om een vertaling te schrijven.
Maar hier heb ik wel voor moeten vechten. Een cover uit de jaren 80 op de cd?… En dan nog wel Kim Carnes die je wil coveren! Dat nummer is door en door gekend door haar schuurpapieren stem, en daar wil jij een Nederlandstalige versie van maken?… Zo fout! Maar ok, ga je gang…
Ondanks de tegenwind ben ik heel tevreden van het resultaat. Tom en ik zijn helemaal van het origineel afgestapt en daardoor heeft het nu zo’n hele pure, akoestische sound.
Je ziet, koppig zijn heeft zijn voordelen…

 

5. BEETJE MEER (tekst: A.Temmerman, muziek: Ernst Löw)
Oppervlakkigheid en gebrek aan respect kan mij kwaad maken. En verspilzucht. Ik voel me soms machteloos op het gebied van de milieuproblematiek. Ik haat het om in de file te staan en deel uit te maken van de vervuiling. Allemaal auto’s waar één iemand inzit… Ik heb dan ook beslist om me meer met de trein te verplaatsen en ik heb me sinds vorig jaar een hybride wagen aangeschaft.

Waarom zijn wij niet vaker collectief en openlijk kwaad? Iedereen is zo op zichzelf gericht. Ik zou heel graag eens mijn ongenoegen collectief willen uiten, maar dan zonder al dat cybergedoe. Samen op straat komen, mensen wakker schudden… Op Facebook kan je je met één klik en zonder nadenken aansluiten bij eender welke groep. Er wordt bijna niet meer gepraat. In dialoog gaan hoeft niet meer. Mensen vervreemden van mekaar. Mag het een beetje meer zijn?

 

6. WEES GEGROET  (tekst en muziek: Johan de Kort)
Eén van mijn favoriete nummers op de cd. Ik was meteen gewonnen voor de Spaanse klassieke gitaar. Het heeft daardoor iets zuiders, zigeunerachtig mysterieus, melancholisch, maar toch blijft het vanuit mijn standpunt gezongen. Alsof 2 werelden samenkomen in één en hetzelfde lied. Een mooi melancholisch verhaal.

 

7. TENZIJ BIJ JOU  (tekst: A.Temmerman, muziek: Gunther Verspecht)
Gunther Verspecht is frontman van Stash maar daarnaast componeert hij ook heel wat nummers voor andere artiesten; waaronder “Tenzij bij jou”. Toen ik hem vroeg of hij het zag zitten om er een duet van te maken, vroeg hij me: “Gaat mijn stem wel een meerwaarde geven aan je song?” Ik antwoordde hem: “Gunther, je bent één en al bescheidenheid. Maar het siert je.” Hij heeft zo’n mooi en uniek stemgeluid, zelfs in het Vlaams…

 

8. DENKEN  (tekst en muziek:  A. Temmerman)
Ik ben Tom Vanstiphout om vele redenen dankbaar. De uren, dagen, weken die hij aan deze cd heeft gewerkt, zijn bijna niet te tellen. Terwijl hij het zo druk heeft gehad op tournee met Milow, heeft hij toch altijd wel ergens de tijd gevonden om verder te werken aan de cd.
Maar er is meer. Tom is niet alleen een geweldige producer en muzikant, maar hij heeft me ook het vertrouwen gegeven om weer achter mijn piano te kruipen. Ik had jaren niet meer gespeeld, maar toch vond hij dat ik dit liedje zelf moest spelen. Gewoon ik achter de piano. In alle eenvoud.

“Denken”  gaat over afscheid nemen en is trouwens in gedachten opgedragen aan een heel bijzonder iemand. Iemand die ik enorm mis in mijn leven.

 

9. TAXI  (tekst en muziek:  Johan de Kort)
Taxi is de eerste single van de cd waarvoor we een videoclip gemaakt hebben. Ik heb hier hele goeie herinneringen aan, want dankzij de productie van deze videoclip heb ik mijn vriend Koen leren kennen. Hij heeft ook de clip van Miljoenen Dingen geregisseerd.  Zo zie je maar… echte liefde overkomt je meestal op een moment waarop je het niet verwacht!

 

10. STRIJD   (tekst en muziek:  JW Roy)
JW Roy schreef “Strijd”. In Nederland is hij bekend als gitarist van Guus Meeuwis en songschrijver van verschillende artiesten zoals Rob De Nijs en Marco Borsato. Dank je wel dat deze prachtparel op mijn cd mag staan.

 

11. ZOALS TOEN (tekst en muziek:  A.Temmerman)
“Zoals toen” is een heel eenvoudig liedje over het leven, net zoals “Denken”.
Pure nostalgie.
Hoeveel keer zouden mensen dit al gezegd hebben tegen zichzelf: Ik zou zo graag nog eens verliefd worden op jou… nog alles eens een keertje overdoen?