Eerst is er een korte biografie, gevolgd door een meer gedetailleerde biografie.

 

KORTE BIOGRAFIE

Amaryllis Temmerman is een all-round artieste, die al heel wat watertjes doorzwommen heeft. Op haar 18de gaat ze een jaartje rondtoeren met de internationale jongerenorganisatie Up with people. Ze zingt en danst in heel wat landen van Amerika en Europa.

Ze studeert pers- en communicatiebeheer in Gent, maar de podiumdroom laat haar niet los. Daarom volgt ze op latere leeftijd toch nog les aan de musicalafdeling van het conservatorium van Brussel.
Bijna onmiddellijk na die studies zet ze een eigen productie op, Groeipijn. Hiermee toert ze langs de Vlaamse culturele centra. Ze krijgt een rol aangeboden in Ben, de musical en De Rocky Horror Show bij het NTG, om daarna op JIMtv in de serie De Vuilbek als femme fatale uit de hoek te komen. Amaryllis speelt ook in een aantal educatieve theaterproducties en in 2002 pakt ze uit met een tweede soloproject: Vallende ster. Ook in enkele Nederlandstalige films is ze te zien o.a. Anyway the wind blows.
Een ontmoeting met David Poltrock in 2003 leidt tot haar eerste album: In alle eenvoud. Bij het grote publiek wordt ze bekend als ze deelneemt aan Eurosong met ‘God in alle eenvoud’. We schrijven dan 2004, het jaar van de doorbraak voor haar.

In Open en Bloot op Kanaal 2 geeft ze in 2005 dertien weken aan een stuk erotische tips. En dat blijkt een springplank te zijn voor meer televisiewerk. Na  haar nachtelijke belspelletjes krijgt ze de kans om op VTM Puzzeltijd te presenteren en op diezelfde commerciële zender speelt ze ook een belangrijke rol in de ziekenhuisserie Spoed. 

Presenteren en acteren zitten haar dus in het bloed, maar zingen zal ze altijd blijven doen. Gelukkig maar is in 2006 een derde soloproject van Amaryllis. En in 2007-2008  is ze een hele tijd onderweg met Johny Voners en Expo 58.  Hierin zingt ze Nederlandstalige covers van beroemde hits uit de jaren 50. De liedjes worden gebundeld op een volgend album; Expo 58.
Op het einde van die tournee schrijft ze samen met Jos Dom een kleutervoorstelling Prinsesje en de Beer, waarmee ze vrijwel onmiddellijk kan rondtouren in Vlaanderen. Ook deze liedjes komen op een cd terecht Prinsesje en de Beer.

 In 2008 is Amaryllis te zien als presentatrice op Liberty TV en nieuwsanker bij TV Oost.
Vanaf januari 2009 is ze het nieuwe gezicht van het lifestyle programma Trendiez op RTV en presenteert ze samen met Eveline Hoste en Vincenzo De Jonghe Studio tv Oost.
Vanaf 2010 kan je haar ook aan het werk zien als presentatrice van het literaire programma Bladwijzer op RTV.

In 2011 herneemt ze samen met Lore DeJonckheere de kindervoorstelling Vossenstreken, gebaseerd op de fabels van La Fontaine.

Het meest recente project van Amaryllis is een compleet nieuwe Nederlandstalige cd. De eerste single hiervan komt uit in het najaar 2011.

 

MEER GEDETAILLEERDE BIOGRAFIE

 

Opleiding

‘Communiceren is belangrijk’

Wie kan communiceren met een publiek heeft een bijna oneindig pallet aan mogelijkheden. Dames en heren, dit is Amaryllis Temmerman.

Amaryllis heeft er nog maar net zes jaar Latijn opzitten wanneer ze op haar 18de een jaar rondtrekt met Up with People. In dat jaar leert ze het podium kennen, begint ze te zingen en geeft ze les aan kinderen in Los Angeles.

Na een jaar ‘the university of life’ gesmaakt te hebben, geeft haar vader, Eddy Temmerman (BRT:Tips voor Trips, verkeersredactie, Studio Brussel), Amaryllis een duwtje in de richting Communicatiebeheer, optie Pers en Voorlichting, aan het Egon in Gent. Ze behaalt er haar Bachelor Communicatiebeheer en start een bijkomende opleiding Musical aan het conservatorium Brussel en Gent. In de volgende jaren krijgt ze er zangopleiding van oa. Peter De Smedt en David Davidse. Maar voor Amaryllis focust de school zich teveel eenzijdig zingen en acteren en dus besluit ze de media- en theaterwereld verder op haar eigen manier te exploreren.

Haar eerste ervaring met het grote podium krijgt ze nog via het conservatorium in de cast van The Rocky Horror Show, een productie van het NT Gent. Haar solo carrière start op Theater aan zee in 2000 met ‘Groeipijn’, een kleinkunstprogramma met haar eigen muziek en teksten.

Vanaf dan staat de trein op de sporen en begint ze aan haar gestage rit naar bredere ontplooiing en erkenning. Tien jaar later kijkt ze achterom en ziet zichzelf acteren, presenteren, coachen, voice-over werk leveren, optreden met kleinkunst, soft-jazz, als comedy, soap, filmactrice, rollen spelen in tv series, haar eigen praatprogramma presenteren, als nieuwsanker, als tekstschrijver voor kindertheater, als reclamestem, … . Communiceren is belangrijk; het biedt een haast oneindig pallet aan mogelijkheden!

 

Zang
Van kinderlied tot soft-jazz

Amaryllis heeft in de afgelopen jaren een uitgebreid repertoire bij elkaar gezongen in heel wat genres. Of het nu gaat om een kinderrock-cd, soft-jazz, eigen nummers of zingen met een big band, Amaryllis kan er over meepraten. Ze trad op met jazz fenomeen Tars Lootens, zong ooit ‘Somewhere over the rainbow’ met Toots Tielemans, was te gast bij de Notenclub op de VRT en maakte deel uit van Dance Hall Live, een bigbandproductie met Jean Bosco Safari, Geena Lisa, Frank Hoelen en Sofie.

Daarnaast zingt en schrijft Amaryllis eigen nummers. Met Groeipijn en Een mooie tijd bracht ze eigen Nederlandstalige nummers in de culturele centra.

David Poltrock producet haar eerste full cd In alle eenvoud, en met de titelsong ‘God in alle eenvoud’ verbaast ze in de voorrondes van Eurosong 2004. Het nummer wordt opgenomen in de kleinkunstcollectie. Ze zingt een concertreeks bij elkaar met Gelukkig maar en brengt de cd’s Duizend wegen en Expo 58 uit. De laatste gaat twee seizoenen lang toeren in een concerttournee vol nostalgie met Johnny Voners als verteller.

Andere muzikale exploten zijn de liedjes en verhaaltjes van de kindertheaterproductie Prinsesje en de beer. De productie gaat zowel in Belgie als Nederland op de planken en wordt vergezeld door een cd en vertelboek.

Amaryllis weet te communiceren met iedereen. Met kinderen, volwassenen en medioren. Want al is ze privé eerder een stil meisje, als Amaryllis zingt wordt het stil in de zaal en dat nu al 10 jaar na elkaar.

 

Presentatie
Nieuws, quiz, reclameboodschappen en eigen talk-shows

Misschien klinkt het oneerbiedig, maar het is een feit: Amaryllis babbelt graag, met name als de camera’s lopen en de microfoon ‘on-air’ gaat.

En waarom niet? Een mooie stem mag gehoord worden. Amaryllis heeft dan ook al een aanzienlijk lijstje bijeengebabbeld. Naast voice-over projecten voor bedrijven, leent Amaryllis haar stem voor radio en tv-reclame en presenteert ze events zoals het seniorenfestival Plustival.

Net als bij het zingen schuwt Amaryllis de afwisseling niet. Ze presenteerde Puzzeltijd en Quiz live, quizprogramma’s bij VTM en Kanaal 2, en leende haar stem en verschijning voor de erotische tips in een vaste rubriek van Open en bloot .

Tot 2011 was Amaryllis één van de gezichten van TV Oost  waar ze begon als nieuwsanker en daarna het dagprogramma Studio TV Oost  aangeboden kreeg.

Op RTV,  de Kempens/Mechelse regionale tvzender, is Amaryllis nog steeds gastvrouw van het populaire weekendmagazine Trendiez. Elke dinsdag presenteert ze ook het literaire programma Bladwijzer.

Research, interviewen, luisteren en praten. ‘Het is een vak dat veel van je vraagt’; besluit Amaryllis, ‘maar het is een prachtvak.’

 

Acteren
Over korte en lange films, over televisieseries

Amaryllis ‘pakt’ op  camera.

‘Je moet er de smoel voor hebben’ zei Jan Decleir ooit over tv en filmwerk. Amaryllis heeft die. Kan ze ook niks aan doen, maar het maakt haar een graag geziene actrice aan het Rits in Brussel. Ze trad op in videoclips (oa met Samson en Gert) en had de hoofdrol in de kortfilm The return of the 50 feet woman, die op ‘Het festival van de Fantastische Film’ in Brussel in de prijzen viel. Voor JIM acteerde Amaryllis in de satirische televisieserie De Vuilbek en ze verschijnt ook heel even in Anyway the wind blows  van Tom Barman. Het grote publiek leerde haar kennen als Femke Vincke in de VTM-serie Spoed. Voor Amaryllis mag van alles wat zijn; ze houdt van een uitdaging. Toch staat ze met haar voeten stevig op de grond… maar ja, zo moeilijk is dat niet voor een DUIZENDpoot!

 

Theater
In verschillende gedaantes op de planken

Het podium is de tweede thuis voor Amaryllis. De concertreeksen, school – en kindervoorstellingen en zelfs musical; hier voelt ze zich echt in haar sas.

Amaryllis speelde mee in de musicals Ben, in regie van Jos Dom en The Rocky Horror Show  van het NTG in regie van Stany Crets. Maar theater betekent niet alleen musical. Amaryllis slaagt er in om zich in telkens nieuwe genres eigen te maken. Ze bracht ernstige onderwerpen; de problematiek omtrent jongeren, drugs en verslaving in de schoolvoorstellingen van muziektheaterWat doe je in de kou? en Dosis Overdosis. Ze maakte haar eigen filosifische muziektheater-programma Vallende ster en met Calamity Jane van jeugdschrijver Patrick Bernauw stelde ze een muzikale monoloog voor. Haar theatertournee Expo 58 met Johnny Voners liep twee seizoenen na elkaar en de lachers kreeg ze op haar hand in Vuile was, een cabaretprogramma met het gezelschap Skabadoe.

Maar Amaryllis heeft een heel speciaal plekje voor het kinderpubliek. ‘Ik herken mezelf nog altijd in kinderen’; zegt ze. Robinson Cruzoë  was voor haar zo’n onvergetelijke ervaring en met het muzikaal toneelstuk Prinsesje huilt, Prinsesje lacht verrast ze zelfs de kleuters. De familie- en schoolvoorstellingen van Prinsesje en de beer, een technisch hoogstandje met animatie, liedjes en script van Amaryllis’ hand, loopt nog altijd met veel succes.

Ook in het theater krijg je dus de grote verscheidenheid van Amaryllis te zien.

 

Los-allerlei
Veelzijdigheid, duivel-doet-al

Amaryllis doorzwemt veel media-watertjes.

Ze was ooit productie-assistente van Zaki (io VT4), maakte meerdere choreografieën voor internationale social events van Janssen Farmaceutica en was productieleidster voor bedrijfsfilms. Daarnaast brengt ze de creatieve microbe heel graag over bij haar medemens. Ze gaf trainingen voor bedrijven in improvisatie en rollenspel, ze leidde workshops voor musical, dictie en voordracht en geeft regelmatig zangles.

Veelzijdigheid stop je niet in een doosje. Combineer het met een duivelse doorzetting en passie en voor je het weet noemen ze je Duivel-doet-al. Amaryllis houdt er een bezeten tempo op na, heeft een wereldse kijk op de dingen en is op de planken ter compensatie zo nu en dan ‘God in alle eenvoud’.